top-border left-border پيش درآمدي بر چيستي نقد right-border bottom-border

پيش درآمدی بر چيستی نقد

(تأملی بر تعريف، اقسام، قواعد، عوامل، موانع و... نقد و انتقاد)


موضوع:

ناشر: انتشارات جوان پويا

سال چاپ: ۱۳۸۴

خلاصه کتاب:

در سال ۱۳۸۱ از دو سو به نقادی انديشة ديگران کشانده شدم. از سويي در جلسه يي دانشجويي قرار شد در ۱۲ جلسه، انديشة سياسی برخی از متفکران شيعی معاصر را معرفی و نقد نمايم، که محصول کار کتابی ۳۰۰ صفحه يی است که ان شاء الله در آينده منتشر خواهد شد.
از سوی ديگر روزنامة جوان مرا به همکاری فراخواند و محصول آن ارتباط آن شد که هر هفته يک کتاب را برای آن روزنامه نقد کنم. حاصل کار تاكنون، نقد بيش از ۹۰ جلد کتاب شد که هر هفته چهارشنبه ها در ويژه نامة فرهنگ و انديشة آن روزنامه، منتشرشده و همچنان ادامه دارد.
در کار نقد به دنبال آن بودم که مطالعات نظری در موضوع داشته و الگويی برای نقد بيابم. اما تلاشهايم بی حاصل بود و عملاً خود به شيوه يی رسيدم که ابتدا مدعای ديگران را مختصراً مطرح کرده، سپس محاسن کار آنها را برشمرده و در مرحلة بعد به اشکالات متدلوژيک منابع پرداخته و نهايتاً معايب محتوايی آثار را می نوشتم.

در سال ۱۳۸۲ گفتگو و طرح مسأله يی با دوستان در باب نقد، مرا به آنجا کشاند که براي جلسه يي خصوصي، سلسله مباحثی پيرامون نقد داشته باشم و تصميم گرفتم که اندک اندک مباحث را به نگارش درآوردم. خلأ منابع در مباحث نظری نقد (که عمدة آثار حداکثر به نقد ادبی اهتمام داشته اند) و اهميت مباحث و کاربردی بودن آن خصوصاً در شرايط حاضر، انگيزه های لازم را برای تنظيم و منقح کردن مباحث برای چاپ فراهم کرد و محصول کار اين شد که در اختيار خوانندگان است. اميد كه مطلوب افتد.
در منابع فارسی تا جايی که نگارنده تفحص کرده است، عناوين، شيوة مباحث و استدلالات کتاب حاضر عمدتاً بديع است و اين اثر پيرامون نقد، بيش از هر چيز، نياز به نقد دارد. اميدوارم که سعة صدر لازم برای نقدپذيری را داشته باشم.

لازم به ذكر است كه بخشهايي از محتواي كتاب حاضر پيشتر منتشر شده و به چاپ رسيده اند:
۱) چيستي و چرايي نقد، روزنامة جوان، ويژه نامة فرهنگ و انديشه: ۱۳۸۳/۱۲/۱۲.
۲) درآمدي بر چيستي و چرايي نقد، منتخب براي ارايه و چاپ در مجموعه مقالات همايش منطقه يي نهضت توليد علم، جنبش نرم افزاري و آزادانديشي (منطقة ۸)، دانشگاه آزاد اسلامي واحد كرج و باشگاه پژوهشگران جوان: ۱۳۸۳/۹/۱۷. در آدرس اينترنتي:
www.yrc-ir.org/nehzat/ Manateg/Chekideh_magalat/Karaj.htm
۳) درآمدي بر چيستي و چرايي نقد (تاريخچه، چرايي و عوامل و موانع نقد)، فصلنامة كتاب نقد (نشرية پژوهشگاه فرهنگ و انديشة اسلامي)، ش ۳۴: بهار ۱۳۸۴. و در آدرسهاي:
www.islamic-iict.org
www.magiran.com
www.ketab-e-naghd.org
۴) فصلنامة قبسات، پژوهشگاه فرهنگ و انديشة اسلامي (در دست انتشار).
۵) فصلنامة نامة علوم انساني، پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي (در دست انتشار).